1.Biszkopt: Ubić białka, dodać cukier wciąż miksując i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do ubitych jajek. Miksować na najniższych obrotach aż zrobi się puszysta masa. Następnie wylać masę na posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp 160' 35-40 minut.
2.Masa: Śmietankę ubić i podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać połowę zastygniętej lekko galaretki truskawkowej i zmiksować, do drugiej cytrynowej, a trzecią zmiksować z śmietanfixem. Wszystko dobrze schłodzić.
3.Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy blat wylewamy warstwę truskawkowej galaretki, na to truskawkową piankę. Na drugi blat dajemy piankę cytrynową i wtapiamy w nią maliny. Bitą śmietaną smarujemy cały tort z wierzchu i dekorujemy owocami i migdałami.
Porady
Zamiast galaretki truskawkowej pierwszy blat można posmarować dżemem.
Komentarze