Leśny biszkopt

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto leśny biszkopt powstało całkiem przypadkiem. Kiedyś zostało mi trochę biszkoptu więc postanowiłam coś z niego wyczarować. Ciasto idealne na lato, gdy jest sezon na leśne owoce. Zajadają się nim nawet szkraby, które niezbyt lubią ciasta. I przede wszystkim jest bardzo proste.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt;
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru waniliowego (małe opakowanie)
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Nasączenie;
    - sok z połowy cytryny
    - 30 ml gorącej wody
    Masa;
    - 2 śmietany 30% kremówki
    - 4 łyżeczki cukru
    - 2 łyżeczki żelatyny deserowej
    - 30 ml gorącej wody
    Galaretka;
    - owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki
    - 2 opakowania galaretki Owoce Leśne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśny biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy na sztywną pianę, aż będzie się lśniła. Po ubiciu białek zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i zaczynamy dodawać po jednym żółtku, następnie wsypujemy całe opakowanie cukru waniliowego, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dobrze miksujemy, na koniec dodajemy łyżkę proszku do pieczenia.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut temp. około 180 stopni.
  • 2. W czasie kiedy biszkopt się pieczę rozrabiamy galaretkę według przepisu na odwrocie opakowania. Zazwyczaj 2 opakowania galaretki rozrabiamy w 1 litrze gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia (powinna być letnia).
  • 4. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy 4 łyżeczki cukru. Ubijamy na sztywną pianę. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy ją do ubitej kremówki cały czas mieszając. Po wymieszaniu wstawiamy ją do lodówki.
  • 5. Kiedy biszkopt się upiecze wyjmujemy go od razu z piekarnika (polecam zastosowanie mojej metody by biszkopt nie opadł). Tortownicę, w której piekliśmy ciasto myjemy i wykładamy folią aluminiową, następnie wkładamy do niej ciasto. Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny rozrobionym z ciepłą wodą. Następnie ubitą kremówkę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby masa zgęstniała.
  • 6. Owoce dokładnie myjemy, kroimy je na pół lub kładziemy całe na masie z kremówki. Gdy galaretka zacznie być coraz bardziej stężała wylewamy ją na masę i owoce. I wstawiamy ją do lodówki.
    Smacznego :)

Porady

1. Aby biszkopt nie zaczął opadać możemy go upuścić z wysokości około 40 cm na blat kuchenny. Oczywiście w taki sposób aby nie uszkodzić szafki ani tortownicy, w której jest biszkopt. W ten sposób gorące powietrze wydostanie się spod ciasta i nie wessie nam go w dół. Nie bójmy się tej metody. 2. Jeśli wyrośnie nam bardzo wysoki biszkopt możemy go przekroić na pół i zrobić albo dwa ciasta lub przełożyć go masą. 3. Ciasto możemy również przyrządzić bez owoców. Smakuje równie dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować