Leśny deser na zimno

0 (0 ocen)

Lekki deserek, w sam raz na letnie dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :)

Składniki:

  • 1 galaretka agrestowa
    1 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki jagód
    200 g malin
    1/3 szklanki cukru
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki kremówki 30%
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki wody
    ok 10 okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Leśny deser na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-199j1bx 1. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Wylać połowę galaretki na dno (będzie później na górze) i wsypać umyte i osuszone jagody. Foremka wieniec o maksymalnej średnicy 22 cm. Wstawić do lodówki, a resztę galaretki pozostawić w temperaturze pokojowej. Galaretka z jagodami powinna się ściąć na tyle, żeby trzymała jagody. Wtedy można wylać pozostałą galaretkę.
  • image-0k84qxv 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Maliny umieścić w garnuszku razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło.
    Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy.
  • image-0532932 3. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Maliny Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować