Ciasto "Leśny mech"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

bajeczne ciasto, zaskoczy wielu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 400g szpinaku (ja stosuję mrożony)
    * 1 szkl mąki krupczatki
    * 1 szkl mąki tortowej
    * 3 łyżeczki pr. do pieczenia
    * 3 duże jajka
    * 250g cukru
    * 1 i 1/3szkl oleju
    * 250ml śmietanki 30%
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 2 śmietan fixy
    * 1 granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego nadmiar wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i razem ucieramy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie, nie przerywając ucierania, dolewamy pomału olej. Jak ciasto wchłonie olej, dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wrzucamy szpinak i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26cm. Pieczemy w temp 180st. C. przez 55-60 min. (do tzw. "suchego patyczka").

    Kiedy biszkopt ostygnie odcinamy wierzchnią część ciasta i rozdrabniamy ją na małe okruszki.

    Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wraz z śmietan fixami.

    Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy obficie okruszkami, po czym lekko je dociskamy, aby nie odpadały). Całość posypujemy pestkami granatu.

Porady

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Choć uważam, że najlepsze jest na drugi dzień:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować