Ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego nadmiar wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i razem ucieramy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie, nie przerywając ucierania, dolewamy pomału olej. Jak ciasto wchłonie olej, dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wrzucamy szpinak i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26cm. Pieczemy w temp 180st. C. przez 55-60 min. (do tzw. "suchego patyczka").
Kiedy biszkopt ostygnie odcinamy wierzchnią część ciasta i rozdrabniamy ją na małe okruszki.
Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wraz z śmietan fixami.
Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy obficie okruszkami, po czym lekko je dociskamy, aby nie odpadały). Całość posypujemy pestkami granatu.
Porady
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Choć uważam, że najlepsze jest na drugi dzień:)
Komentarze