Wspaniałe ciasto na nadchodzące ciepłe dni. Porcja 100 g to tylko 100 kcal, pięknie zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
150 g mąki krupczatki
40 g ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
140 g mrożonego szpinaku
50 ml maślanki
Aromat pomarańczowy
Masa:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
15 g ksylitolu
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku
200 g truskawek świeżych
Dekoracja:
50 g truskawek świeżych
Tortownica 17-18 cm
Ciasto leśny mech z truskawkami w odchudzonej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak przełożyć na sito i rozmrozić. Dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać maślankę i zmiksować dokładnie. Odłożyć na bok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2.Jajka wbić do miski i ubić z ksylitolem na jasny krem. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wymieszać.
3.W trzech partiach dodać mąkę do ubitych jajek. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
4.Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Wlać ciasto i piec około 40-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Temperatura piekarnika to 180 st. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
6.Masa:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Ostudzić. Do miski przełożyć jogurt i serek. Wymieszać. Dodać ksylitol i ponownie wymieszać. Następnie stopniowo dolewać galaretkę i dokładnie całość połączyć. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa odrobinę stężała.
7.Wykonanie:
Ciasto rozkroić na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część położyć na talerzu lub tortownicy i zapiać obręcz tortownicy. Mniejszą porwać w palcach na okruchy ( ciasto jest dosyć wilgotne i klei się do palców).
8.Na ciasto w tortownicy ostrożnie wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Ułożyć przekrojone truskawki, cięciem do dołu. Wyłożyć resztę masy
9.Ponownie wyrównać i ułożyć okruchy ciasta. Delikatnie odcisnąć. Resztę truskawek pokroić na ćwiartki ( razem z szypułkami) i ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Smacznego!
Komentarze