Ciasto Leśny Sad Iwi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Nigdy nie sądziłam, że ciasto na bazie WARZYWA może być tak smaczne! Zawsze miałam pewne obiekcje do tego typu przepisów! Jednak pewnego dnia gdy otworzyłam zamrażarkę i zobaczyłam tam opakowanie szpinaku postanowiłam coś z niego zrobić! od tego się zaczęło POLECAM experymentować w kuchni Iwona :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe Mojego ciasta to
    Mąka-koniecznie owsiana (1 szklanka), Śmietana Kremówka (500 ml) aby ciasto było kremowe,Bakalie w tym przypadku migdały(ok 6 szt dla walorów smakowych) i wiórki kokosowe (ok 30 gram) które dodaje do kremu, aby ten był jeszcze bardziej rozpływający się w ustach ..!

    Składnik podstawowy dodatkowy : oczywiście jest to SZPINAK w końcu na jego bazie powstanie Leśny Sad Iwi!

    Składniki robocze to: Jajka ( 3szt),Cukier puder( ok 1,5 szklanki),Żelatyna(1 opakowanie), Proszek do pieczenia,Olej rzepakowy ( ok 1,5 szlanki), Owoce do dekoracji : Borówki, Truskawki, Kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leśny sad iwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeszcze w tortownicy za chwilę konsumujemy...:) 1. Wykonanie ciasta podzieliłam na trzy etapy :

    ETAP I -ZACZYNAMY OD CIASTA
    Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać.( płynne ciasto ma piękny zielonkawy kolor)--> Następnie
    Ciasto przełożyć do formy ( użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie.

    ETAP II-ROBIMY KREM

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić ( na sztywno), pod koniec nie przerywając ubijania dodać żelatynę i całość dobrze zmiksować. Konsystencja kremu powinna być gęsta( zbita) do całości dodaje pokruszone migdały oraz wiórki kokosowe.
    Wystudzone ciasto kroje wzdłuż na pół!
    UWAGA WAŻNE: 1 blat ciasta zostawiam w tortownicy, wlewam krem ( jeżeli krem nie jest jeszcze na tyle gęsty -NIE PRZEJMUJ się bo ciasto powędruje do lodówki gdzie zajdzie proces chemiczny, podczas którego masa będzie pięknie " zbita" .! Drugi blat rozdrabniam rękoma i posypuje na kremie( patrz zdjęcie)...tym samym powstaje piękna "MURAWA" mojego "Leśnego Sadu" :)

    ETAP III- DEKORUJEMY!!!!!!
    Oczywiście tutaj puszczamy wodze wyobraźni!
    W Moim sadzie zagościły Owoce Leśne : Borówki, Truskawki oraz KIWI czyli element niespodzianka :) tak udekorowane ciasto odstawiam do lodówki do stężenia! Po tym procesie serwuje gościom SMACZNEGO:)

Porady

Kochani ciasto jest bardzo proste do zrobienia i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem! Radziłabym tylko, aby ciasto robić na niewielkiej blaszce, z tego względu że proporcje nie są duże, a jeżeli chcemy zachwycić gości pięknie prezentującym się wypiekiem zawsze lepiej piec w mniejszej formie,wtedy ciasto wydaje się być wyższe( po co ktoś ma nam zarzucić że wyszedł nam ZAKALEC ) ...to samo tyczy się kremu!! Dzięki temu że użyłam tortownicy średnicy 22 cm- Ciasto jest wysokie i prezentuje się bardzo " profesjonalnie":) Bardzo ważne jest by dodać do kremu żelatynę wtedy krem ma odpowiednią konsystencję!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować