Letni tort z truskawkami i puszystym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. do przygotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatniejuż mieszamy,na koniec dodajemy po łyżce oleju. Wykładamy na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia).Wkładamy dopiekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy ok 40 min.
potrzebne są 3takie biszkopty.Ja piekałam w dużej tortownicy, ale możnatezw normalnej prostokątnej blaszce.
2.krem:
2,5 szkl mleka zagotować z cukrem waniliowym. żótka, cukier, mleko i mąki ubic na puszystą masę i wlać na gotującemleko, intensywnie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Studzimy.Masło lub margarynę ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce kremu. ważne żeby tłuszcz i krem miały tę samą temperaturę, wtedy masasię nie zważy.
3.Ostudzone biszkopty wykładamy na deskę, delikatnieściągamy wierzchnią skórkęi przekładamy:
biszkopt
krem
truskawki
i tak 3 razy
Trochę kremu zostawiamy na bok tortu.
4.Tort dekorujemy truskawkami i tartą czekoladą lub zygzakami z czekolady:
tabliczkę czekolady gorzkiej roztapiamy w kąpilei wodnej, przekładamy do woreczka lub rękawa cuk. i robimy zygzaki najlepiej na zwykłej koszulce foliowej. zostawiamy do ostygnięcia anastępnie przykładamy do kremu na torcie mocno dociskając
Porady
Biszkopty można nasączyć delikatnie np wodą z cukrem,azamiast truskawek oczywiście inneowoceteż będą pasowały.
Komentarze