Letni barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obieramy i płuczemy. Kroimy buraczki w cienkie słupki, ziemniaki w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler - dowolnie. Kapustę płuczemy i kroimy w krótkie paseczki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i kroimy w kawałki długości ok. 2 cm. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i kroimy w paseczki. Pomidora zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę płuczemy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2.W rondlu rozgrzewamy masło, dusimy na nim buraczki, marchewkę, pietruszkę, seler i pora, po chwili dodajemy pomidora, chwilę razem dusimy, dodajemy 1 szklankę wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
3.W większym garnku zagotowujemy pozostały wywar (4 szklanki), wkładamy ziemniaki, kapustę i fasolkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie, łączymy zawartość obu garnków, dodajemy paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, chwilę gotujemy razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i koperek, mieszamy i podajemy.
Porady
W wersji wegetariańskiej gotujemy zupę na wywarze warzywnym.
Komentarze