Letni barszcz ukraiński

4.49 (174 ocen)

Znana zupa w wersji letniej - lekka, z dużą ilością warzyw.

Składniki:

  • waga wszystkich warzyw po obraniu lub oczyszczeniu:
    3-4 młode buraczki (250 g)
    kawałek młodej kapusty (200 g)
    4 młode ziemniaki (300 g)
    2 młode marchewki (100 g)
    2 młode pietruszki (50 g)
    kawałek młodego selera (50 g)
    biała część pora (50 g)
    1-2 pomidory (150 g)
    1 papryka żółta (100 g)
    garść fasolki szparagowej (150 g)
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    5 szklanek wywaru drobiowo - warzywnego lub rosołu
    1 szklanka śmietanki 12%
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
    1 czubata łyżka posiekanego koperku

Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Letni barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obieramy i płuczemy. Kroimy buraczki w cienkie słupki, ziemniaki w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler - dowolnie. Kapustę płuczemy i kroimy w krótkie paseczki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i kroimy w kawałki długości ok. 2 cm. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i kroimy w paseczki. Pomidora zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę płuczemy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy masło, dusimy na nim buraczki, marchewkę, pietruszkę, seler i pora, po chwili dodajemy pomidora, chwilę razem dusimy, dodajemy 1 szklankę wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
  • 3. W większym garnku zagotowujemy pozostały wywar (4 szklanki), wkładamy ziemniaki, kapustę i fasolkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie, łączymy zawartość obu garnków, dodajemy paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, chwilę gotujemy razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i koperek, mieszamy i podajemy.

Porady

W wersji wegetariańskiej gotujemy zupę na wywarze warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasolka szparagowa Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować