Botwinka z boczkiem i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Lato to czas, kiedy stronimy od ciężkich obiadów. Oto idealna propozycja na ciepłe dni.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
    250g młodych ziemniaków
    100g boczku parzonego w plastrach
    300g fasolki szparagowej
    2 jajka
    olej

Botwinka z boczkiem i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę obieramy i gotujemy. Liście
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy.
  • 3. Na drugiej patelni dobrze rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, podsmażamy do momentu ścięcia białka i żółtka.
  • 4. Na talerze wykładamy sałatkę z botwinką, fasolkę i jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy