Mój nowy pomysł na sernik :) Jest on pieczony ale wygląda na robiony na zimno. Obłożyłam go owocami i oblałam galaretką. Lekki, letni, owocowy, pyszny!
2 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1 puszka (530 g) skondensowanego mleka słodzonego
4 duże jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 500 g mieszanych owoców: truskawki, wiśnie, porzeczki, mogą być też brzoskwinie z puszki lub mrożone owoce
3 galaretki o truskawkowym smaku
500 ml wody
Sernik pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć ser, wlać mleko skondensowane słodzone, dodać całe jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
2.Do owiniętej od spodu folią aluminiową tortownicy o średnicy 21 cm wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 30 minut. Piekarnik przykręcić do 150°C, piec jeszcze ok. 35 minut. Ostudzić.
3.Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.
4.Sernik przełożyć do większej tortownicy o średnicy 24 cm. Owoce ułożyć na wierzch i boki sernika. Całość zalać tężejącą galaretką. Zostawić do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Komentarze