Letnia zupa warzywna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, delikatna propozycja zupy z warzyw na lato, polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 220 g buraka czerwonego
    170 g brokuła
    450 g ziemniaków młodych
    130 g fasolki szparagowej
    120 g kalarepki
    95 g cebuli
    120 g marchewki
    40 g korzenia pietruszki
    25 g korzenia selera
    4 łyżki masła
    śmietana lub jogurt naturalny
    zielony koper
    sól, pieprz czarny, przyprawa warzywna- do smaku
    sok z cytryny- do lekkiego zakwaszenia

Letnia zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młode warzywa na zupę 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  • obrane warzywa na zupę 2. Warzywa kroimy w kostkę, a brokuła dzielimy na różyczki, fasolkę na kawałki.
  • warzywa na zupę w garnku z wodą 3. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy zimną wodą. Solimy.
    Gotujemy do miękkości warzyw.
  • zupa warzywna 4. Zupę doprawiamy do smaku i zakwaszamy sokiem z cytryny, leciutko.
  • zupa warzywna ugotowana 5. Na końcu wlewamy śmietanę lub jogurt naturalny. Mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Króciutko zagotowujemy.
  • letnia zupa warzywna 6. Gorącą zupę porcjujemy, rozlewamy na talerze. Posypujemy świeżym posiekanym koperkiem.
    Podajemy z pieczywem lub samodzielnie na obiad.

Porady

Waga warzyw podana jest, po obraniu ze skórki. Zupę można ugotować na mięsie drobiowym, zamiast masła. Można ją także doprawić zaprawką z mąki i śmietany. Zupa jest smaczna, syta. Smakuje dzieciom. Smaczna także po odgrzaniu, na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy