Smaczna, delikatna propozycja zupy z warzyw na lato, polecam :)
40 min
Składniki:
220 g buraka czerwonego
170 g brokuła
450 g ziemniaków młodych
130 g fasolki szparagowej
120 g kalarepki
95 g cebuli
120 g marchewki
40 g korzenia pietruszki
25 g korzenia selera
4 łyżki masła
śmietana lub jogurt naturalny
zielony koper
sól, pieprz czarny, przyprawa warzywna- do smaku
sok z cytryny- do lekkiego zakwaszenia
Letnia zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
2.Warzywa kroimy w kostkę, a brokuła dzielimy na różyczki, fasolkę na kawałki.
3.Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy zimną wodą. Solimy.
Gotujemy do miękkości warzyw.
4.Zupę doprawiamy do smaku i zakwaszamy sokiem z cytryny, leciutko.
5.Na końcu wlewamy śmietanę lub jogurt naturalny. Mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Króciutko zagotowujemy.
6.Gorącą zupę porcjujemy, rozlewamy na talerze. Posypujemy świeżym posiekanym koperkiem.
Podajemy z pieczywem lub samodzielnie na obiad.
Porady
Waga warzyw podana jest, po obraniu ze skórki.
Zupę można ugotować na mięsie drobiowym, zamiast masła.
Można ją także doprawić zaprawką z mąki i śmietany.
Zupa jest smaczna, syta. Smakuje dzieciom. Smaczna także po odgrzaniu, na drugi dzień.
Komentarze