Latem, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.
45 min
Składniki:
duża cebula
2 piersi z kurczaka
strąk czerwonej papryki
pieto kiełbasy swojskiej
duża cukinia
6 pomidorów
½ dużego selera korzeniowego
3 marchewki
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
opcjonalnie: 100 ml śmietany kremówki
Letnie leczo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką.
2.Warzywa myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler, marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut.
3.Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
4.Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.
Komentarze