Limonkowa zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

Dodatek liści limonki dodaje cytrusowego smaku zupie.

Składniki:

  • 1 udko kurze
    1 marchewka
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    1 mała dynia hokkaido
    2 suszone liście limonki
    sól do smaku, słodka papryka
    czerwony pieprz
    1 cebula
    1 łyżka masła
    ziarna słonecznika do podania

Limonkowa zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy)
    Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy