Często przyrządzam ryby złowione przez męża. Dlatego wymyślam różny sposób ich podania. Ryby i grzyby zawsze są w mojej zamrażarce. A to jest moja propozycja na smaczne danie postne.
40 min
Składniki:
- 3 liny (u mnie mrożone)
- 20 dkg grzybów mieszanych leśnych (u mnie mrożone)
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do cebuli i grzybów)
- vegeta, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju do smażenia ryb
- 1/2 szklanki śmietany
- koperek świeży lub suszony albo mrożony w okresie zimowym
Liny duszone z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby (bez odmrażania) wrzucić do wrzątku, zagotować i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby z cebulą podsmażyć na oleju z masłem. Dodać vegetę, 1/4 szklanki wody, przykryć i powoli dusić do miękkości grzybów i do odparowania sosu.
2.Ryby odmrozić, wyfiletować.
3.Liny oprószyć solą i mąką, obrumienić na oleju z obu stron.
4.Na patelnię z obsmażonymi rybami wyłożyć grzyby, wlać śmietanę, oprószyć pieprzem i kilka minut dusić pod przykryciem.
5.Podawać na gorąco posypane koperkiem z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną, ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz dowolną surówką.
Porady
Zamiast koperku, można danie posypać natką pietruszki.
Komentarze