Jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. Ich urokiem jest ta mała dziurka, przez którą widoczny jest dżem. Są bardzo delikatne i smaczne. Polecam!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
170g. masła
½ szkl. cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy i cytryny
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
3 żółtka
1 szkl. zmielonych migdałów/ orzechów włoskich
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
1 ¾ szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
dżem malinowy/ truskawkowy
cukier puder do posypania
Linzer cookies - kruche ciastka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
2.Po tym czasie odwinąć z foli i rozwałkować na grubość około 3mm. Za pomocą szklanki i specjalnych foremek z dziurką lub kieliszka wykrawać ciasteczka z dziurką i bez. (powinno być ich po tyle samo) Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie blachę z ciastkami włożyć do piekarnika i piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
3.Ostudzone ciastka przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze