Libijska zupa szorba adas

4.48 (184 ocen)

Przepis pochodzi z kuchni arabskiej.Jest to libijska zupa zwana szorba adas.Wspaniała zupa,gęsta,sycąca i aromatyczna.

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
    1 duża cebula
    2 marchewki
    1 pomidor (u mnie 2 pomidory z puszki)
    1 średni ziemniak
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta curry
    1,5 litra bulionu warzywnego
    natka pietruszki
    1 łyżka masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Libijska zupa szorba adas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę podsmażamy na maśle tak,aby się tylko zeszkliła.Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa,cebulę i soczewicę.Zalewamy około 1 litrem bulionu.Kiedy warzywa będą miękkie(ale nie rozgotowane,powinny zachować swoją chrupkość) dodajemy zmiażdżony czosnek i pomidorki, gotujemy jeszcze 5 minut.Całość miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy.Zupa powinna mieć gęstą konsystencję,ale jeśli trzeba dolewamy bulionu według własnego uznania.Podajemy z grzankami i natką pietruszki.
    Inspiracja:Podróże kulinarne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumin (kmin rzymski) Marchewka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować