Likier czekoladowo-piernikowy

0 (0 ocen)

Czekoladowy likier, gęsty niczym krem. Mocny trunek z wyczuwalną nutą piernikową.

Składniki:

  • 400ml śmietanki 30%
    1/2 szklanki cukru
    100g czekolady gorzkiej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    150ml spirytusu
    100ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery Krem

Likier czekoladowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać, mieszając, na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić. Z początku będzie wyglądało jakby się zważyło, ale należy cały czas mieszać, aż będzie jednolita konsystencja. Wsypać przyprawę do piernika (użyłam domowej). Dobrze roztrzepać i odstawić do przestudzenia. Wlać alkohol i połączyć. Odstawić najlepiej na parę dni, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Likier Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować