Likier czekoladowy i czekoladowy likier korzenny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Korzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - idealny na każdą okazję. Szybkie w przygotowaniu i gotowe już tego samego dnia :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - wódka dobrej jakości: 400 mililitrów
    - mleczko zagęszczone: 375 mililitrów
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - cukier puder do smaku: 3 łyżki
    - przyprawa korzenna (opcjonalnie): 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Likiery

Likier czekoladowy i czekoladowy likier korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleczko, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki czekolada dobrze się nie rozpuści. Dodajemy cukier puder i ewentualnie przyprawę korzenną, jeśli chcemy likier korzenny. Nie dopuszczamy, żeby się zagotowało.
  • 2. Ściągamy z ognia. Nadal cały czas mieszając dodajemy powoli wódkę. Przelewamy do umytych butelek. Likier jest gotowy do spożycia od razu po schłodzeniu. Przed nalaniem do kieliszków należy wstrząsnąć butelką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować