LIKIER KAKAO-SZUA (cacao-choix)

4.47 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Wyśmienity, słodki likierek.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
    szklanka wody
    7 łyżek cukru
    5 łyżek kakao Wedel lub DecoMoreno
    2 szklanki wódki
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Likier kakao-szua (cacao-choix) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niewielkiego garnka wlać szklankę wody i rozpuścić w niej 2 tabliczki czekolady.
  • 2. Gdy masa będzie jednolita dosypać kakao i cukier.
  • 3. Mieszać aż się zagotuje, do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. To co powstanie przecedzić przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • 5. Do ostygniętej masy wlać 2 szklanki wódki, dokładnie wymieszać, przelać do butelki i odstawić w chłodne miejsce.
  • 6. Przed każdym podaniem wstrząsnąć.

Porady

Idealny do ciast, lodów, deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Kakao Likier Nalewka Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować