Likier orzechowy z kokosem i Whisky- czeski

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Likier orzechowy jest bardzo aromatyczny, z ciekawym bukietem smakowym. Słodkość, piękna barwa i własności lecznicze, to zalety tego napoju. Polecam także Paniom.

  • 20 min

Składniki:

  • 9 orzechów włoskich, zielonych
    7 czubatych łyżek kokosu- wiórki
    kawałek kory cynamonu
    1/2 l spirytusu 70%
    100 ml przegotowanej, wystudzonej wody
    150 ml Whisky
    70 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Nalewki Likiery

Likier orzechowy z kokosem i whisky- czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • włoskie orzechy, zielone 1. Zrywamy orzechy włoskie zielone, z białym mleczkiem, niedojrzałe.
  • krojenie orzechów włoskich 2. Orzechy kroimy w kostkę.
  • orzechy plus kokos 3. Przygotowujemy duży słój.
    Wsypujemy orzechy, kokos.
  • kokos, orzechy, cynamon 4. Spirytus rozcieńczamy wodą. Łączymy z Whisky.
    Do słoja wkruszamy cynamon, wlewamy alkohole.
  • składniki na likier w słoju 5. Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe, nie słoneczne miejsce, na 6 tygodni. Co jakiś czas mieszamy.
  • przesączanie likieru 6. Po upływie czasu oczekiwania, całość przesączamy, najpierw przez sito, później przez watę lub gazę.
  • cukier puder w likierze 7. Wówczas wsypujemy cukier puder, wstrząsamy słojem. Odstawiamy szczelnie zamknięty, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • filtowanie lkieru 8. Następnie całość filtrujemy, do butelek od razu.
  • opisany likier orzechowy 9. Butelki pięknie opisujemy, umieszczając etykietki, z rokiem wykonania.
    Odstawiamy, na co najmniej 6 miesięcy, w celu dojrzewania.
  • likier orzechowy 10. Na zdrowie :)
  • likier orzechowy- po roku leżakowania 11. Likier po roku leżakowania jest najlepszy.

Porady

Orzechy zielone zbieramy pod koniec czerwca. Używamy rękawiczek do obierania orzechów, bo brudzą bardzo dłonie. Zamiast przetworzonego spirytusu, możemy użyć wódki 45%. Jeśli chodzi o Whisky, wlewamy swój ulubiony gatunek. Cynamonu dodajemy według uznania, ja dodałam ok. 5 cm kory. Czas podany, jest bez oczekiwania i leżakowania. Likier przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, co najmniej 6 miesięcy. W cieple, słoneczne, upalne dni- skracamy okres oczekiwania, np z 6 do 4 tygodni. Z tej proporcji uzyskujemy 800 ml likieru. Likier orzechowy ma ciekawy smak, piękną brunatną barwę. Ma własności lecznicze, min przy przewlekłym nieżycie żołądka oraz jelit. Likier pochodzi z Czech. Po roku leżakowania, likier ma piękną brunatną barwę, jest gęsty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny i rozgrzewający. Bardzo odpowiada Paniom, polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Spirytus Whisky Wiórki kokosowe Likier Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować