Likier orzechowy jest bardzo aromatyczny, z ciekawym bukietem smakowym. Słodkość, piękna barwa i własności lecznicze, to zalety tego napoju. Polecam także Paniom.
4.5 (153 ocen)
Porady
Orzechy zielone zbieramy pod koniec czerwca. Używamy rękawiczek do obierania orzechów, bo brudzą bardzo dłonie. Zamiast przetworzonego spirytusu, możemy użyć wódki 45%. Jeśli chodzi o Whisky, wlewamy swój ulubiony gatunek. Cynamonu dodajemy według uznania, ja dodałam ok. 5 cm kory. Czas podany, jest bez oczekiwania i leżakowania. Likier przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, co najmniej 6 miesięcy. W cieple, słoneczne, upalne dni- skracamy okres oczekiwania, np z 6 do 4 tygodni. Z tej proporcji uzyskujemy 800 ml likieru. Likier orzechowy ma ciekawy smak, piękną brunatną barwę. Ma własności lecznicze, min przy przewlekłym nieżycie żołądka oraz jelit. Likier pochodzi z Czech. Po roku leżakowania, likier ma piękną brunatną barwę, jest gęsty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny i rozgrzewający. Bardzo odpowiada Paniom, polecam.
Komentarze