4.5 (173 ocen)
Porady
Maliny zbieramy zawsze dojrzałe w słoneczny dzień. Najlepiej we własnym ogrodzie-, wtedy ich nie myjemy. Nie zbieramy po deszczu, bo wówczas łatwo pleśnieją. Do tego likieru możemy także użyć mocnego soku malinowego. Pamiętajmy, aby zawsze wlewać alkohol do syropu, wówczas ;likier nie zmętnieje. Do filtrowania używamy sączka do kawy, ściereczki lnianej lub waty wiskozowo- bawełnianej. Czas przygotowania podany bez oczekiwania i leżakowania. Maliny, to od lat znane źródło witamin. Sok z malin bogaty jest w duże ilości kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego), związki śluzowe, pektyny, związki żelaza i miedzi oraz witaminy: C, A, K i PP. Maliny działają też przeciwzapalnie. Likier działa rozgrzewająco i antydepresyjnie. Można spożywać od razu, ale lepiej odstawić. Im dłużej leżakuje, tym jest mocniejszy.
Komentarze