Likier pigwowy

4.5 (157 ocen)

Pyszny likierek i czym starszy tym mocniejszy.

Składniki:

  • 1,5 kg drobno pokrojonej pigwy
    1 kg cukru
    0,5 litra spirytusu
    o,5 litra czystej wódki
    2 pomarańcze naszpikowane goździkami ( ok.20 szt.)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Nalewki Likiery

Likier pigwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o4bd9m 1. Pokrojoną pigwę wrzucić do słoja przesypując warstwami cukier. Musi tak postać przynajmniej 4 tygodnie, w tym czasie trzeba od czasu do czasu nim potrząsnąć.
    Po tym czasie dodać spirytus i wódkę, pozostawić na tydzień.
    Po tygodniu wrzucić do słoja wyszorowane pomarańcze naszpikowane goździkami, pozostawić na 2 tygodnie.
    Przefiltrować przez gazę i zlać do butelek. Nalewka jest bardzo mocna, jeżeli chcemy słabszą, to w drugim etapie można dodać 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody.
    Po 2-ch miesiącach jest już dobra do picia, ale czym dłużej stoi tym jest lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

lik

To może cię zainteresować