Lipowo- piernikowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nadszedł czas przeziębień. Znalazłam idealne lekarstwo na katar :) Moje muffinki zawierają napar lipowy i miód, a herbatka z lipy osłodzona miodem działa przecież leczniczo! Ciasto puszyste niczym biszkopt polane mleczną czekoladą i obsypane orzechami. Mam nadzieję, że postawią was na nogi :)

  • 30 min

Składniki:

  • porcja na 11 muffinek:
    1/2 szklanki zaparzonej z 2 torebek herbaty z kwiatu lipy (ew. mleko lub kawa)
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
    1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do pierników
    szczypta soli
    1/3 szklanki oleju
    2 pełne łyżki miodu
    100 g cukru
    1 jajko

    1/2 tabliczki mlecznej czekolady do polania upieczonych muffinek
    mielone orzechy włoskie do obsypania wierzchu

Lipowo- piernikowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 torebki lipy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Miód, jeśli jest skrystalizowany, rozpuścić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Rozłożyć do 11 foremek do muffinek. Piec 25 minut w 180°C. Wystudzone muffinki polać rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posypać mielonymi orzechami.

Porady

Jeśli nie macie ochoty na napar z lipy, możecie zamienić go po prostu na mleko lub kawę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy