Litewskie kibiny

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    60 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny lub masła
    2 jaja
    1 białko
    3 dag drożdży
    20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki
    100 ml ciepłego mleka
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru


    Do posmarowania:

    1 żółtko
    2-3 łyżki wody


    Farsz:

    60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki
    10-15 dag białej kapusty
    1 cebula
    pieprz świeżo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Litewskie kibiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.

    2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.

    3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować