Lody miętowe

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lody przygotowane na świeżych liściach mięty. Kolor jest naturalny, bez barwników. Smak lodów w dużej mierze zależy od gatunku mięty. Dlatego najlepsza jest taka o mocnym i intensywnym aromacie.

Składniki:

  • 2 garście listków mięty
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g czekolady gorzkiej
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Lody miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin.

  • 2. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy.
    Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Czekolada Świeża mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować