Lody miętowe z kawałkami galaretki i czekolady

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam lody miętowe więc postanowiłam zrobić je w domu z mięty, którą suszę na bieżąco i tak powstały przepyszne lody pachnące prawdziwą miętą z galaretką i czekoladą dodającymi im wyjątkowości:))

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 litra lodów:
    7 g suszonych listków mięty + ½ szklanki wody
    50 g czekolady
    330 g śmietanki 30 %
    1 jajko
    2 żółtka
    galaretka agrestowa + 1 szklanka gorącej wody
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody miętowe z kawałkami galaretki i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do stężenia a następnie kroimy w kostkę.
  • 2. Miętę gotujemy około 3 minut następnie jeszcze chwilę parzymy pod przykryciem. Napar wraz z listkami mięty miksujemy blenderem.
  • 3. Jajko i żółtka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Mleko gotujemy. Miętę i gorące mleko wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy, studzimy.
  • 4. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy około 3 minuty, następnie dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy.
  • 5. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Po około 15 minutach w trakcie mieszania lodów dodajemy do nich galaretkę.
  • 6. Gotowe lody wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.

Porady

zamiast listków mięty możemy użyć herbaty miętowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować