Lody adwokatowe

0 (0 ocen)

Puszyste, delikatne, idealne na letnie upały. Ja podałam je z dodatkiem płatków migdałowych co było strzałem w dziesiątkę. Polecam bo to doskonały deser na lato, który nie wymaga maszynki do lodów.

Składniki:

  • 300 ml mleka
    4 czubate łyżki mleka w proszku
    5 łyżek cukru
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    500 ml śmietanki 30 %
    100 ml adwokata

    płatki migdałów do posypania
    adwokat do polania

Lody adwokatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku i cukier wymieszać, wlać 200 ml mleka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią i ostudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec wlać cienkim strumieniem adwokat.
    Masę przelać do pojemnika do zamrażania i włożyć do zamrażarki przynajmniej na kilka godzin. Co godzinę dokładnie przemieszać lody widelcem aby nie pojawiły się kryształki lodu.

    Gotowe lody nakładać do miseczek, polać odrobiną adwokata i posypać płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy