Puszyste, delikatne, idealne na letnie upały. Ja podałam je z dodatkiem płatków migdałowych co było strzałem w dziesiątkę. Polecam bo to doskonały deser na lato, który nie wymaga maszynki do lodów.
Składniki:
300 ml mleka
4 czubate łyżki mleka w proszku
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki 30 %
100 ml adwokata
Lody adwokatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w proszku i cukier wymieszać, wlać 200 ml mleka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią i ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec wlać cienkim strumieniem adwokat.
Masę przelać do pojemnika do zamrażania i włożyć do zamrażarki przynajmniej na kilka godzin. Co godzinę dokładnie przemieszać lody widelcem aby nie pojawiły się kryształki lodu.
Gotowe lody nakładać do miseczek, polać odrobiną adwokata i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze