Lody bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na lody jest z bloga http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/07/Domowe-lody-smietankowe-bez-maszynki.htmlJa tylko dodałam- ujęłam i zajadałam sie pysznymi lodami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 jaja -świeże i sparzone
    300 ml śmietany 30%
    100 g cukru
    1 łyżka gorącej wody
    aromat śmietankowy
    rodzynki sułtańskie
    migdały całe
    posypka kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naszykować 3 miski.
    W pierwszej misce ubić białka z połową cukru.
    W drugiej misce ubijamy śmietankę z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego.
    W trzeciej ubijamy żółtka z drugą połową cukru i gorącą wodą do białości.
  • lody bakaliowe 2. Połączyć delikatnie zawartość wszystkich misek i dodać rodzynki, posiekane migdały oraz posypkę czekoladową.
    Wymieszać jeszcze raz bardzo delikatnie.
    Włożyć masę do plastikowego pojemnika do lodów i zamrażać pod przykryciem ok. 12 godzin.

Porady

Spróbujcie ale proszę pamiętać aby jaja były świeże , najlepiej od zaprzyjaźnionego pana na ryneczku czy targu i należy je sparzyć. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować