Lody ciastkowe i kakaowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

W prezencie od kuzynki dostałam maszynkę do lodów z przepisami. Musiałam spróbować czy mi wyjdą i jaki maja smak. Zaprosiłam rodzinę na lody . Bardzo nam posmakowały. Stwierdzili, ze lepsze niż w sklepie. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na lody ciasteczkowe:
    4 żółtka
    125 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    350ml mleka
    300 ml śmietany 30%
    20 dkg ciastek herbatników
    Składniki na lody kakaowe:
    4 żółtka
    125 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    350ml mleka
    300 ml śmietany 30%
    20 dkg ciastek herbatników
    2 gorzkie czekolady
    1 czubatą łyżkę kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody ciastkowe i kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody ciastkowe i kakaowe 1. Opis do ciastkowych:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 4 łyżki mleka, miksować. Reszę mleka zagotować ze śmietaną. Goracym mlekiem zalać zółtka, wymieszać i jeszcze raz razem zagotować . Odstawić do wystygnięcia . Z maszynki do lodów wyjąć miskę i wcześniej włożyć do zamrazalnika na 24 godz. Zamrożoną miskę włożyć do maszynki, wlać masę i włączyć na około 30 min . Gdy masa będzie gęstnieć wsypać pokruszone biszkopty . Masę wylać do pojemnika i włożyć na 1 godz do zamrażalnika. Gotowe lody nałożyć do pucharków , posypać bakaliami.
    Opis do kakaowych:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 4 łyżki mleka, miksować. Resztę mleka zagotować ze śmietaną. Gorącym mlekiem zalać żółtka, wymieszać jeszcze raz razem zagotować .
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 czubatą łyżkę kakao i trochę mleka, wymieszać . Gotową czekoladę dodać do gorącej masy, wymieszać .
    Odstawić do wystygnięcia . Z maszynki do lodów wyjąć miskę i wcześniej włożyć do zamrażalnika na 24 godz. Zamrożoną miskę włożyć do maszynki, wlać masę i włączyć na około 30 min . Masę wylać do pojemnika i włożyć na 1 godz do zamrażalnika. Gotowe lody nałożyć do pucharków , posypać bakaliami.

Porady

Misę do lodów należy włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować