Lody dyniowo-kokosowe z cytrusową nutą

0 (0 ocen)

Od jakiegoś czasu chciałam zrobić dyniowe lody, a miałam jeszcze końcówkę mrożonej dyni więc postanowiłam ją wykorzystać. Lody wyszły pyszne, kremowe o bardzo ciekawy smak. To idealny deser na pożegnanie lata i przywitanie jesieni :)

Składniki:

  • • 40 dag dyni ( u mnie Hokkaido),
    • Puszka mleka kokosowego,
    • 2-3 łyżki cukru waniliowego,
    • 2-3 łyżki soku z cytryny,
    • 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
    • Płaska łyżeczka cynamonu,

Lody dyniowo-kokosowe z cytrusową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki dyni (jeśli świeża to dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części) włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki . Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z mlekiem kokosowym, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytrusów według upodobania do pożądanej konsystencji. Po wstawieniu masy do zamrażarki należy co ok. 30- 40 min. przemieszać masę, najlepiej mikserem. Im więcej razy powtórzymy tę czynność tym nasze lody będą gładsze i bardziej puszyste. A efekt końcowy jak dla mnie jest rewelacyjny. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy