Lody z dodatkiem serka mascarpone o intensywnym, fioletowym kolorze i jagodowym smaku. Bez najmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów.
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
200 g jagód leśnych
5 żółtek
250 g serka mascarpone
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
400 g śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI ROBOCZE:
3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii
1/2 szklanki cukru białego
Lody jagodowe na mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć.
2.Kremówkę zagotować. Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito.
3.Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)
Komentarze