Lody lawendowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do śmietanki dodajemy kwiaty, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie śmietanka wyciągnie aromat z kwiatów. Im dłużej stoi z kwiatami w środku, tym lepiej.
Kwiaty wyjmujemy, odrywamy kwiatki z gałązek, z powrotem dodajemy do śmietanki, dodajemy również żółtka i miksujemy dokładnie, aby całość się połączyła.
Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy do momentu, aż śmietanka zgęstnieje. To jest moment przed zagotowaniem się, do którego absolutnie nie możemy dopuścić, bo żółtka się zetną i otrzymamy "farfocle" w śmietance...
Studzimy nieco i do jeszcze ciepłej masy dodajemy miód oraz olej rzepakowy. Mieszamy energicznie i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Zimną masę wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zasadą jej działania.
Jak każde domowe lody bez "ulepszaczy" musimy wyjąć je z zamrażalnika nieco wcześniej, aby się lekko odmroziły. Zaraz po wyjęciu są twarde jak kamień.
Komentarze