Lody waniliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lody bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Są bardzo kremowe, bez kryształków lodu i mocno waniliowe. Przygotowałam je na żółtkach, które są wyczuwalne tak jak ziarenka wanilii. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kremówki
    1 laska wanilii
    1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gu51se 1. 400 g kremówki wlać do garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Przełożyć do garnuszka i wrzucić rozciętą laskę wanilii. Zagotować.
  • image-15cx6ic 2. Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym i ciągle ubijając wlewać cienkim strumykiem zagotowaną śmietankę. Przed dodaniem do żółtek usunęłam laskę wanilii. Płyn przecedziłam przez sitko, aby pozbyć się resztek z laski wanilii i ewentualnych grudek. Przelać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa zrobi się gęstsza i puszysta. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  • image-1xcjj9r 3. Pozostałą kremówkę (200 g) ubić i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę waniliową. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania. Po paru godzinach lody będą gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować