Lody z truskawkami i domową kruszonką

0 (0 ocen)

Deser można także podać na talerzykach lub małych miseczkach. Polecam zrobić więcej kruszonki, gdyż deser jest PYCHA i w każdej chwili można do powtórzyć (u mnie właśnie tak było). Kruszonkę można przechowywać nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki:

  • Składniki na 5-6 porcji
    Kruszonka:
    • 100 g masła,
    • 100 g cukru brązowego,
    • 100 g płatków owsianych,
    • 50 g mielonych orzechów,
    • 50 g kokosu,
    • Ok. 80-100 g mąki
    Dodatkowo:
    • 1 litr lodów śmietankowych,
    • 1 litr truskawek,
    • Melisa do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody z truskawkami i domową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki kruszonki 1. Składniki kruszonki umieszczamy w misce.
  • Kruszonka przed pieczeniem 2. W palcach rozcieramy je formując kruszonkę. Tak przygotowaną wysypujemy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. W trakcie pieczenie można ją przemieszać, by się nie przypaliła.
    Gotową studzimy.
  • przygotowane truskawki 3. Truskawki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy z nich szypułki i kroimy na mniejsze części.
    Na dno przygotowanych pucharków układamy warstwę kruszonki a na nią warstwę pokrojonych truskawek. Na truskawki wykładamy po 2-3 gałki lodów (w zależności jak wielką posiadamy wałkownicę). Całość ponownie delikatnie posypujemy kruszonką i truskawkami. Dekorujemy świeżą melisą i podajemy!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować