Łódzka zalewajka

4.5 (156 ocen)

  • 35 min

Taką zalewajkę jada się w okolicach Łodzi, jest to pyszna i bardzo prosta zupa. Istnieje wiele wariantów, można dodać, np. suszone grzyby, podsmażone skwarki itp.

  • 35 min

Składniki:

  • ok 200 ml zakwasu na barszcz biały,
    1,5 l wody,
    200 g cienkiej kiełbasy,
    3 plastry cebuli,
    3 łyżki śmietany 18%,
    2 łyżki mąki pszennej,
    kilka ziemniaków,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Łódzka zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l wody, lekko solimy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą. Kiedy ziemniaki zaczną tracić surowość dodajemy kiełbasę i barszcz. Mieszamy - barszcz radzę dodawać stopniowo i sprawdzać kwaśność zupy pod nasz smak. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczyptą soli, hartujemy ją stopniowo zupą i rozrabiamy. Ogrzaną śmietanę dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować