Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

fajny pomysł na obiad:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto (na 4 duże łódeczki):
    2 szklanki mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (bardzo kremowego)
    150 ml ciepłej, przegotowanej wody

    Farsz:
    1 filet podwójny z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka chili
    250 g pieczarek
    3 pomidory
    6 pomidorów koktajlowych
    1 puszka pomidorów bez skórki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ pęczka szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
    przyprawy: zioła prowansalskie
    oregano
    suszona bazylia
    papryka słodka mielona
    sól i pieprz
    olej do smażenia

    Sos worhestershire:
    ½ puszki kukurydzy
    ½ puszki czerwonej fasoli
    150 g startego żółtego sera
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki cynamonu
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    papryka słodka do smaku
    sól i pierz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łódeczki tureckie z farszem mięsno – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 1. Przygotowujemy ciasto. Gotujemy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Woda powinna być ciepła, nie zimna. Wodę wlewamy do miseczki, kruszymy w nią drożdże i dodajemy cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, dodajemy do niej: jogurt naturalny typu greckiego, oliwę z oliwek i na samym końcu wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto, przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 2. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Z papryki czerwonej i papryki chili usuwamy gniazdo nasienne, kroimy je w paski a następnie w drobniutką kosteczkę. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki, myjemy i odgotowujemy 15 minut. Czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe oraz zwykłe pomidory obieramy ze skóry i kroimy drobno. Wyjmujemy pomidory z puszki i kroimy w mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Filet z kurczaka przekładamy do miseczki dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, suszoną bazylię, sól i pieprz oraz paprykę słodką mieloną. Wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie dodajemy: czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę, szczypior. Smażymy aż cebula stanie się miękka, wtedy dodajemy paprykę czerwoną i paprykę chili. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy pomidory koktajlowe, pomidory zwykłe i pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowane i odcedzone pieczarki. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie a sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sos worhestershire. Gotujemy jeszcze przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Farszu wystarcza na 8 dużych łódeczek.
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 4. Przygotowujemy sos worhestershire. Do miseczki wrzucamy kukurydzę, następnie czerwoną fasolę, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsypujemy: zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy papryka słodką mieloną i solą oraz pieprzem. Odstawiamy
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy kule i rozwałkowujemy je na okrągły placek. Na środek każdego z nich wykładamy farsz, następnie sklejamy mocno brzegi i formujemy z ciasta kształt łodzi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej łódki.
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 6. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Łódeczki Tureckie z farszem mięsno – warzywnym 7. Łódeczki dekorujemy jogurtem naturalnym typu greckiego i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować