Ciasto (na 4 duże łódeczki):
2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (bardzo kremowego)
150 ml ciepłej, przegotowanej wody
Farsz:
1 filet podwójny z kurczaka
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka chili
250 g pieczarek
3 pomidory
6 pomidorów koktajlowych
1 puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
przyprawy: zioła prowansalskie
oregano
suszona bazylia
papryka słodka mielona
sól i pieprz
olej do smażenia
Sos worhestershire:
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
150 g startego żółtego sera
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
papryka słodka do smaku
sól i pierz do smaku
Łódeczki tureckie z farszem mięsno – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. Gotujemy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Woda powinna być ciepła, nie zimna. Wodę wlewamy do miseczki, kruszymy w nią drożdże i dodajemy cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, dodajemy do niej: jogurt naturalny typu greckiego, oliwę z oliwek i na samym końcu wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto, przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
2.Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Z papryki czerwonej i papryki chili usuwamy gniazdo nasienne, kroimy je w paski a następnie w drobniutką kosteczkę. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki, myjemy i odgotowujemy 15 minut. Czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe oraz zwykłe pomidory obieramy ze skóry i kroimy drobno. Wyjmujemy pomidory z puszki i kroimy w mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Filet z kurczaka przekładamy do miseczki dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, suszoną bazylię, sól i pieprz oraz paprykę słodką mieloną. Wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie dodajemy: czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę, szczypior. Smażymy aż cebula stanie się miękka, wtedy dodajemy paprykę czerwoną i paprykę chili. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy pomidory koktajlowe, pomidory zwykłe i pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowane i odcedzone pieczarki. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie a sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sos worhestershire. Gotujemy jeszcze przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Farszu wystarcza na 8 dużych łódeczek.
4.Przygotowujemy sos worhestershire. Do miseczki wrzucamy kukurydzę, następnie czerwoną fasolę, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsypujemy: zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy papryka słodką mieloną i solą oraz pieprzem. Odstawiamy
5.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy kule i rozwałkowujemy je na okrągły placek. Na środek każdego z nich wykładamy farsz, następnie sklejamy mocno brzegi i formujemy z ciasta kształt łodzi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej łódki.
6.Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
7.Łódeczki dekorujemy jogurtem naturalnym typu greckiego i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze