Łódki z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię gotować, odkrywać nowe smaki , uczyć się nowych rzeczy i widzieć zadowolenie na twarzy moich bliskich :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag ryżu , 3 marchewki, 8 duże ogórki , 3 cebule, 50 dag. mięsa mielonego, sól, pieprz, słodka papryka, 1/2 l. bulionu warzywnego ,4 gałązki tymianku , 2 łyżki oleju, 20 dag. przecieru pomidorowego , 1 łyżka zasmażki błyskawicznej, 8 łyżeczek startego żółtego sera ( np. gouda )

Łódki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na półmiękko. Marchewki oskrob , opłucz , pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
  • 2. Do masy warzywnej dodaj mięso, smaż przez kilka minut, cały czas mieszając,. Dodaj posiekany tymianek, obficie dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką , połącz z ryżem.
  • 3. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, ostrożnie wydrąż łyżeczką miąższ. Przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby ociekły. Napełnij przygotowanym farszem, ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posyp serem , podlej połową bulionu. Zapiekaj 30-40 minut w tem. 180 C.
  • 4. Przygotuj sos: przecier pomidorowy wlej do rondelka, zagotuj, rozprowadź resztą bulionu. Zagęść zasmażką, dopraw.

Porady

Zapiekane ogórki mają wyjątkowo delikatny i przyjemny smak, ale według tego samego przepisu można też przygotować cukinie i kabaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy