"lodowe" muffinki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki – mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki – jajka, mleko i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie łyżką wymieszać.
2.Owoce umyć, osuszyć, z truskawek usunąć szypułki. Borówki dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
3.Miseczki waflowe napełniać masą do ¾ wysokości. Truskawki przekroić w pół i po dwie połówki wcisnąć do ciasta. Piec w nagrzanym do 180stC 40-50 minut do suchego patyczka.
4.Upieczone „lody” wystudzić na kratce. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i obsypać kolorową posypką.
Porady
Pomysł na babeczkowe "lody" znalazłam u rozarozy: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/babeczkowe-lody-prezentowe-2
jednak "nadzienie" jest mojego pomysłu ;-)
Komentarze