Lodowiec z truskawkami

4.5 (172 ocen)

Idealny na letnie, gorące dni.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajek
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    1 budyń śmietankowy
    pół litra mleka
    pół szklanki cukru pudru
    1 margarynę palmę

    Inne:
    pół kilograma truskawek
    2 truskawkowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw oddzieliłam żółtka od białek. Z białek ubiłam pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier i dalej ubijałam, aż cukier się rozpuścił. Do piany dodałam po kolei żółtka. Następnie dodałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Masę przelałam do tortownicy 24 cm. . Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po wetknięciu patyczka powinien być suchy.
    Ugotowałam budyń. Budyń trzeba ostudzić - istotne jest żeby nie zrobił się kożuch, bo potem w kremie będą grudki. Miękkie masło utarłam mikserem i stopniowo, po łyżce, dodawałam do niego wystudzony budyń i cukier do smaku.
    Pora na poskładanie wszystkiego w jedną całość. Biszkopt wystudziłam i ponownie włożyłam do tortownicy. Na biszkopt równomiernie położyłam krem, tak żeby szczelnie przykrył ciasto i przylegał do tortownicy. Inaczej płynna galaretka 'ucieknie'. Na kremie ułożyłam truskawki.Trzeba je lekko wcisnąć w krem, żeby nie wypłynęły. Wszystko zalałam galaretką i włożyłam na noc do lodówki.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować