Lodowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw oddzieliłam żółtka od białek. Z białek ubiłam pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier i dalej ubijałam, aż cukier się rozpuścił. Do piany dodałam po kolei żółtka. Następnie dodałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Masę przelałam do tortownicy 24 cm. . Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po wetknięciu patyczka powinien być suchy.
Ugotowałam budyń. Budyń trzeba ostudzić - istotne jest żeby nie zrobił się kożuch, bo potem w kremie będą grudki. Miękkie masło utarłam mikserem i stopniowo, po łyżce, dodawałam do niego wystudzony budyń i cukier do smaku.
Pora na poskładanie wszystkiego w jedną całość. Biszkopt wystudziłam i ponownie włożyłam do tortownicy. Na biszkopt równomiernie położyłam krem, tak żeby szczelnie przykrył ciasto i przylegał do tortownicy. Inaczej płynna galaretka 'ucieknie'. Na kremie ułożyłam truskawki.Trzeba je lekko wcisnąć w krem, żeby nie wypłynęły. Wszystko zalałam galaretką i włożyłam na noc do lodówki.
Komentarze