Łopatka duszona z cebulą w sosie własnym

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Łopatka wieprzowa duszona w dużej ilości białej i czerwonej cebuli we własnym sosie świetnie smakuje z makaronem, czy kaszą. To tani, sycący, a zarazem szybki obiad, który dobrze smakuje także na drugi dzień- można go wielokrotnie odgrzewać, a także zamrozić.

  • 40 min

Składniki:

  • -80 dag łopatki wieprzowej bez kości
    -3 duże cebule białe
    -3 duże cebule czerwone
    -1 i 3/4 szklanki wody
    -1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    -1 łyżeczka majeranku
    -pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Łopatka duszona z cebulą w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obraną cebulę kroimy w pióra.
  • 2 2. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym mięso kroimy w kostkę.
  • 3 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wrzucamy mięso i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy wodą, dusimy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy przyprawę uniwersalną, majeranek i pieprz. Dusimy jeszcze 20 minut od czasu do czasu mieszając. Skrobię mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu ciągle mieszając. Zagotowujemy. Sos podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować