Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
2.Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
3.Przekładamy do garnka z cebulą.
4.Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.
5.Czosnek rozgniatamy ręką i drobno siekamy, wrzucamy do garnka.
6.Całość zalewamy gorącą wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut.
7.Następnie dodajemy osączone na sicie kiełki fasoli Mung, kostkę mięsną i dusimy jeszcze około 15 minut.
8.Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z 2 łyżkami mąki i odrobiną gorącego sosu, przyprawiamy papryką mieloną, pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 5 minut.
9.Na samym końcu dodajemy świeże listki lubczyku.
Porady
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką :)
Komentarze