Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli Mung

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten gulasz jest bardzo smaczny, mięso jest niezwykle kruche i delikatne a całość przepełnia niebywały aromat :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcje:
    1 kg łopatki
    400 g marchewki (obranej)
    duża cebula
    2 duże ząbki czosnku (około 12 g)
    słoik (330 g) kiełków fasoli Mung
    ½ l gorącej wody
    kostka mięsna
    2 łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
    pieprz czarny mielony
    sól
    papryka słodka mielona
    4 łyżeczki mąki
    2 łyżeczki porwanych, świeżych listków lubczyku
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 3. Przekładamy do garnka z cebulą.
  • 4. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.
  • 5. Czosnek rozgniatamy ręką i drobno siekamy, wrzucamy do garnka.
  • 6. Całość zalewamy gorącą wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut.
  • 7. Następnie dodajemy osączone na sicie kiełki fasoli Mung, kostkę mięsną i dusimy jeszcze około 15 minut.
  • 8. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z 2 łyżkami mąki i odrobiną gorącego sosu, przyprawiamy papryką mieloną, pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 9. Na samym końcu dodajemy świeże listki lubczyku.

Porady

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować