ok. 750 g łopatki wieprzowej (ładny kawałek bez tłuszczu)
200 g pieczarek
1/3 szt papryki czerwonej
1 duża cebula + 2 ząbki czosnku
sól, pieprz świeżo zmielony
1/2 szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowo - grzybowego
mąką do lekkiego obtoczenia + 1 czubata do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
Łopatka duszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso pokroić na 3 kawałki, lekko posolić, obtoczyć w mące i przesmażyć na rumiano na gorącym tłuszczu, przełożyc do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone pieczarki, dołożyć do naczynia z mięsem.
Pokrojone paseczki papryki wsunąć pomiędzy kawałki mięsa, wierzch posypać pokrojonym czosnkiem i odrobiną soli, całość podlać wodą wymieszaną z sosem sojowym, wstawić do gotowania na małym ogniu pod przykryciem.
Jak już mięso będzie miękkie wyjąć je z naczynia, a powstały sos doprawić do smaku pieprzem, jak trzeba to i solą, lekko zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Mięso z powrotem włożyć do sosu i postawić jeszcze na najmniejszym płomieniu, aby tylko utrzymać ciepło.
W tym czasie można przygotować dodatki z którymi podamy naszą duszonkę, u mnie kopytka i dwie surówki.
Komentarze