Łopatka duszona z pieczarkami

4.5 (199 ocen)

Szybki i pyszny obiadek :)

Składniki:

  • ok. 750 g łopatki wieprzowej (ładny kawałek bez tłuszczu)
    200 g pieczarek
    1/3 szt papryki czerwonej
    1 duża cebula + 2 ząbki czosnku
    sól, pieprz świeżo zmielony
    1/2 szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowo - grzybowego
    mąką do lekkiego obtoczenia + 1 czubata do zagęszczenia sosu
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Sosy

Łopatka duszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0eb3j4n 1. Umyte mięso pokroić na 3 kawałki, lekko posolić, obtoczyć w mące i przesmażyć na rumiano na gorącym tłuszczu, przełożyc do naczynia żaroodpornego.
    Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone pieczarki, dołożyć do naczynia z mięsem.

    Pokrojone paseczki papryki wsunąć pomiędzy kawałki mięsa, wierzch posypać pokrojonym czosnkiem i odrobiną soli, całość podlać wodą wymieszaną z sosem sojowym, wstawić do gotowania na małym ogniu pod przykryciem.

    Jak już mięso będzie miękkie wyjąć je z naczynia, a powstały sos doprawić do smaku pieprzem, jak trzeba to i solą, lekko zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
    Mięso z powrotem włożyć do sosu i postawić jeszcze na najmniejszym płomieniu, aby tylko utrzymać ciepło.

    W tym czasie można przygotować dodatki z którymi podamy naszą duszonkę, u mnie kopytka i dwie surówki.
  • image-0n0n79k 2. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować