Łopatka pieczona po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę, umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, wlej oliwę, posyp solą, papryką ostrą i słodką. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki na ok 3 godz.
2.Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Kukurydzę i fasolkę odcedź z zalewy. Do naczynia żaroodpornego włóż połowę mięsa, na to połowę cebuli,papryk,kukurydzy, fasoli i pomidorów, posyp solą, pieprzem i papryką chilli. Na to ułóż drugą warstwę, powtarzając kolejność pierwszej.
3.Tak przygotowaną łopatkę piecz pod przykryciem w piekarniku 180*C ok 1 godziny i 30 min.
Komentarze