Łopatka pieczona po meksykańsku

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna łopatka rozpływająca się w ustach.

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    2 cebule czerwone
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 pomidory
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    sól
    pieprz
    papryka chilli

    Na marynatę do łopatki:
    2 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    1 ziele angielskie
    1 liść laurowy
    2 ziarenka pieprzu
    sól
    papryka ostra
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka pieczona po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie łopatki 1. Łopatkę, umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, wlej oliwę, posyp solą, papryką ostrą i słodką. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki na ok 3 godz.
  • przygotowanie potrawy 2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Kukurydzę i fasolkę odcedź z zalewy. Do naczynia żaroodpornego włóż połowę mięsa, na to połowę cebuli,papryk,kukurydzy, fasoli i pomidorów, posyp solą, pieprzem i papryką chilli. Na to ułóż drugą warstwę, powtarzając kolejność pierwszej.
  • Łopatka gotowa do pieczenia 3. Tak przygotowaną łopatkę piecz pod przykryciem w piekarniku 180*C ok 1 godziny i 30 min.
  • Smacznego! 4. Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola Kukurydza Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować