Łopatka pieczona z warzywami

4.5 (165 ocen)

Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko.

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej
    2 duże papryki
    1/2 kg fasolki szparagowej
    2 duże cebule
    masło
    Marynata:
    3 łyżki keczupu
    3 łyżki musztardy
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Łopatka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso marynujemy 1. Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, oprószamy sola i pieprzem.
    Przygotowujemy marynatę: Mieszamy w miseczce keczup z musztardą i czosnkiem przecisnietym rzez praskę, dodajemy do mięsa, mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
    Fasolkę myjemy, obcinamy ogonki, dzielimy na pół, lub mniejsze kawałki jesli fasolka jest bardzo długa. Paprykę myjemy, pozbywamy sie gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
    Cebulę kroimy w talarki.
  • Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym 2. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie warzywa oprószone pieprzem oraz delikatnie solą. Na górze kładziemy 2 łyżki masła. Mieso pieczemy ok 1,5 godziny w temp, 220 stopni. Ok 20 min przed końcem zdejmujemy przykrywkę i popiekamy. mięso podajemy z ziemniaczkami, kopytkami lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować