Łopatka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, oprószamy sola i pieprzem.
Przygotowujemy marynatę: Mieszamy w miseczce keczup z musztardą i czosnkiem przecisnietym rzez praskę, dodajemy do mięsa, mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
Fasolkę myjemy, obcinamy ogonki, dzielimy na pół, lub mniejsze kawałki jesli fasolka jest bardzo długa. Paprykę myjemy, pozbywamy sie gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w talarki.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie warzywa oprószone pieprzem oraz delikatnie solą. Na górze kładziemy 2 łyżki masła. Mieso pieczemy ok 1,5 godziny w temp, 220 stopni. Ok 20 min przed końcem zdejmujemy przykrywkę i popiekamy. mięso podajemy z ziemniaczkami, kopytkami lub innymi dodatkami.
Komentarze