Łopatka w marynowanych pomidorkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki spłukać, osuszyć, przekroić na połówki. Włożyć do pojemnika, zasypać solą. Wymieszać.
2.Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
3.Olej do marynowania pomidorków zagotować, zalać posolone warzywa (uwaga - będzie się burzyć). Następnie dodać ketchup i muszterdę - wymieszać. Wystudzić. Pojemnik ponownie przykryć i włożyć do lodówki na 1 - 2 dni.
4.Łopatkę umyć, wysuszyć. Pokroić tak, jak na gulasz. Na patelnię wlać olej (3 łyżki), wsypać curry i pieprz, włożyć mięso - wymieszać. Całość smażyć 10 min, cały czas mieszać.
5.Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć zamarynowane pomidorki - piec 15 min (180 - 200 st. C).
6.Mięso podawać z ziemniakami. Smakuje również z kaszą jaglaną,
Porady
Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania pomidorków.
W wersji "na bogato" do potrawy należy dodać 200 g kwaśnej, gęstej śmietany (12% lub 18%).
Komentarze