Łopatka w sosie chrzanowym

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem szczęśliwą żoną i mamą 10-miesięcznej Julki. Zajmuję się domem, gotuję, piekę i piszę pracę magisterską z pedagogiki.

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    10 dag chrzanu
    200 ml bulionu
    200 ml śmietany
    4 dag bułki tartej
    surowe żółtko
    łyżeczka musztardy
    sól, pieprz
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na plastry. Posypujemy pieprzem i solą. Układamy
    w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 °C.
  • Łopatka w sosie chrzanowym 2. Ucieramy chrzan i gotujemy 20 minut w bulionie. Sos przecieramy przez sitko, dodajemy śmietanę i bułkę tartą. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy
    z ognia i dodajemy żółtko roztarte z musztardą i kilkoma łyżkami wywaru. Doprawiamy.
  • 3. Upieczone mięso układamy na półmisku z ziemniakami posypanymi koperkiem i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować