ok. 600 g łopatki wieprzowej
1 cukinia
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu chili
sól i pieprz
500 g pomidorów obranych ze skórki
120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
makaron np. tagliatelle
kilka listków bazylii
Łopatka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Mięso,pomidory,cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos chili,przecier pomidorowy ,pieczarki i pomidory. Następnie dodaj cukinię,pieczarki i bazylię.
Na osobnej patelni usmaż mięso po czym dodaj do sosu. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem.
Komentarze