Łopatka z szynkowaru

4.5 (182 ocen)

Najlepsze wędlinki do pieczywa, swojej roboty

Składniki:

  • łopatki b/k - 1 kg
    majeranek -1 łyżka
    sól peklowana -2 łyżeczki
    czosnek - 2 ząbki
    żelatyna - 2 łyżeczki
    woda - 100 ml
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łopatka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  • 2. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa.
  • Łopatka z szynkowaru 3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać.
  • Łopatka z szynkowaru 4. Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
  • 5. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa.
  • 6. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop.
  • 7. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić.
  • Łopatka z szynkowaru 8. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować