Łopatka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
2. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa.
3.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać.
4.Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
5.Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa.
6.Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop.
7.Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić.
Komentarze