Potrawa powstała z myślą o mojej siostrze, która nie jada mięsa a czasami i tylko sporadycznie zjada ryby. Strasznie przepada za łososiem. Pomyślałem ze zrobie specjalnie dla niej Musaka z Łososiem
1 godz. 15 min
Składniki:
3 medaliony z wędzonego łososia (może to być również surowy łośoś) ok 600 gram
1 duży bakłażan
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
ser żółty (może też być mozarella)
oliwa
sól
pieprz
sos
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
ser żółty
pieprz
Łososiowa musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany opłukać pokroić na 5 cm krążki. Opruszyc solą i zostawić na 30 minut żeby puściły gorzki sok. Po 30 min wytrzec do sucha recznikiem papierowym i obsmazyc aldente na patelni z obu stron tak aby sie lekko zarumienily.
2.Cebule pokroić w kostkę i przesmażyc wraz z przecisniętym przez praske czosnkiem. Łososia oskubać z ości. Mięso delikatnie przesmażyć wraz z cebulą i czosnkiem (jeśli używamy surowego łososia trzeba go wcześniej usmażyć i dopiero później przesmażyć z cebulą i czosnkiem).
3.Sos
W garnku na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlewać powoli mleko i dokladnie wszystko wymieszać. Dodać trochę gałki muszkatołowej i troche zmielonego pieprzu. Należy nie przejmować się tym że sos nie jest gęsty-cały czas mieszając zaczekac aż sos zacznie bulgotać, wtedy też zgęstnieje. Na sam koniec dodać trochę startego żółtego sera.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wlać troszkę oliwy i ułożyć warstwami: warstwa bakłażanów, warstwa łososia i zakończyć warstwą bakłażanów. Na bakłażany poukładać mozarelle lub ser żółty i zalać sosem. Całość posypać natka pietruszki
5.Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekac ok. 10 minut wtedy bardzo łatwo można danie pokroić.
Komentarze