Łosoś w maku z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczny łosoś w niecodziennej panierce z duszonymi warzywami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 świeży filet z łososia
    1 duża marchewka
    1/2 pietruszki
    1/4 selera
    1 mały por

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki maku
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    woda
    sól
    pieprz

Łosoś w maku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z łososia opłukać i ostrym nożem ściąć skórę. Skropić sokiem z cytryny i obtoczyć z dwóch stron makiem. Przyklepać ręką. Piec w naczyniu do zapiekania przez 15min w temperaturze 190stopni. Warzywa pokroić w słupki. Pora przekroić wzdłuż i pokroić na piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić warzywa. Smażyć około 10minut. Następnie wlać wodę, tak aby zakryła warzywa.Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości i odparowania wody. Warzywa wyłożyć na talerz i położyć upieczonego łososia.

Porady

Łososia można również usmażyć na patelni po 2 minuty z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy